Antradienis, kovo 19, 2019

Teikiamos paslaugos:
- vaikų mitybos organizavimas;
- pirmos pagalbos suteikimas;
- vaikų dienos režimo priežiūra;
- tinkamų sanitarinių sąlygų užtikrinimas įstaigoje;
- padeda kurti sveiką, saugią aplinką;
- organizuoja sveikatingumo renginius;
- sanitarinio švietimo darbas

 

                mityba 50503ebb22573     

VALGYMAS- LABAI PAPRASTA VEIKLA, todėl visi tėvai tikisi, kad jų vaikais natūraliai įgis mitybos įgūdžių, reikalingų geram jo vystymuisi. Tačiau vaiko skonis ir noras jausti malonumą valgant ne visada sutampa su tuo, kas yra jo valgiaraštyje. Taigi jūs turite tam vadovauti, galvoti apie jo sveikatą, lavinti jo skonį ir tramdyti smaguriškus užmojus... šis auklėjimo uždavinys yra vienas svarbiausių ir įdomiausių tėvų gyvenime.

Auksinė taisyklė Nr. 1: valgyti nustatytomis valandomis.

Kad turėtum apetitą, reikia išalkti. Tai svarbiausia informacija, kurią turite pateikti savo vaikui, linkusiam visą laiką ką nors kramsnoti.

Auksinė taisyklė Nr. 2: gera nuotaika.

Rami aplinka šeimai valgant, patiekalų įvairovė, smagus valgių pristatymas nuteikia vaikus negailėti laiko valgymui. Prie gerų įpročių reikia pratintis nuo mažų dienų.

Auksinė taisyklė Nr.3: neskubėti valgyti.

Lėtas valgymas yra tinkamo maitinimosi pagrindas, tai leidžia smegenims gauti sotumo signalus.

Optimalus augimas ir branda.

Maitindamiesi suderintu įvairiu maistu, vaikai gauna visų vitaminų ir mineralų, kurie jiems būtini. Reikia stengtis per daug neriboti riebalų, nes jie yra būtinas energijos šaltinis smegenims ir hormoninei vaiko sistemai vystytis, taip pat būtina paisyti kai kurių kitų poreikių: kalcio ir vitamino B reikia, kad gerai augtu kaulai ir dantys, o geležies- kad būtų išvengta nuovargio antplūdžių.

Sveika subalansuota mityba. Kas tai?

Valgyti daugiau šviežių daržovių, vaisių, žuvies, mažiau saldumynų...

Mes tėveliai, vis geriau žinome, kas naudinga ir kas netinka vaikų sveikatai. Vis dėlto nereikia kiekvieno valgymo paversti dietos seansu. Žinokite, kad nėra tobulo maisto. Tik kai kurie valgiai turi daugiau pranašumų negu trūkumų. Savaime aišku, tai vaisiai, daržovės, švieži pieno produktai (pienas, jogurtas, varškė), grūdai ir jų produktai, žuvis, mėsa ir ankštiniai. Šiems perdirbtiems arba šviežiems produktams teikiama pirmenybė, tačiau nereikia manyti, kad sultys, tortas ir šokoladas su riešutais yra nuodai. Nedrauskite jų savo mažajam smaližiui, bet išmokykite jį mėgautis ir traškiu obuoliu, sūrio gabalėliu, ir ridikėliu.

sveikas maistas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

produktai be gliuteno 55a8f75366452

 

 

 

Kas yra gliutenas?


Gliutenas – tai apibendrintas baltymo, randamo kviečiuose (gliadinas), rugiuose (sekalinas), miežiuose (hordeinas) bei avižose (aveninas), pavadinimas. Dauguma mokslininkų mano, kad avižose esantis aveninas neturi reikšmės gliuteno netoleravimo vystymuisi ar celiakijos raidai.

Kokiuose produktuose dažniausiai būna gliuteno?

Gliuteno yra valgiuose, pagamintuose naudojant minėtas grūdines kultūras. Gliuteno gali būti konservuotuose patiekaluose, saldumynuose, padažuose, žuvų bei mėsos pusgaminiuose, tirpiuose gėrimuose, nes gali būti įdėta gliuteno turinčių miltų. Jei maisto sudėtyje nurodomas krakmolas, daržovių baltymai, hidrolizuoti baltymai, vadinasi, juose gali būti gliuteno. Gliuteno taip pat gali būti stabilizatoriuose ir emulsikliuose.

Kaip pasireiškia gliuteno netoleravimas?

Celiakijos požymiai gali būti viduriavimas ar vidurių užkietėjimas, vėmimas, nepakankamas svoris (vaikams ir ūgis), pilvo pūtimas, dirglumas, patinimai. Gliuteno netoleravimas gali pasireikšti įvairiausiais simptomais, pavyzdžiui, odos bėrimai, galvos skausmai, dažnos peršalimo ligos, virškinimo sistemos sutrikimai ir t. t. Taip yra todėl, kad susidarę antikūnai prieš baltymą gliuteną organizme sukelia lėtinį uždegimą, o tai gali daryti įtaką bet kokiems negalavimams, todėl labai sunku be tyrimo nustatyti, kurių produktų žmogus netoleruoja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 dantuku paskaita 300x235

5 svarbios taisyklės, kad vaikų dantys būtų sveiki

 

Vaikų burnos higiena yra ne mažiau svarbi nei fizinis aktyvumas ir tinkama mityba, todėl ja privaloma pradėti rūpintis vos išdygus pirmiesiems dantims. Daugiau kaip pusė Lietuvos mokyklinio amžiaus vaikų turi pažeistus dantis ir, pasak specialistų, tai yra rimtas signalas apie prastą burnos higieną ir būtinybę mokyti vaikus tinkamos ir reguliarios dantų priežiūros.

 

Teisingos priemonės

Dantų šepetėlis vaikams turi būti parenkamas pagal amžių ir rankos dydį. Jo galvutė turėtų būti 2–2,5 cm ilgio ir 10 mm pločio, minkštais šereliais, pagamintais iš aukščiausios kokybės sintetinio pluošto, kad valant dantis šepetėlis nepažeistų dantenų ir dantų emalio, būtų higieniškas ir patogus naudoti. Kas 3 mėnesius dantų šepetėlis turi būti keičiamas nauju.

 

Tinkama dantų pasta

Moksliniai tyrimai rodo, kad kasdienis dantų valymas pasta, turinčia fluoro, sumažina ėduonies atsiradimo riziką. Skirtingais amžiaus tarpsniais reikia naudoti atitinkamą fluoridų kiekį turinčią dantų pastą. Vaikams iki trejų metų rekomenduojama dantis valyti su 500 ppm fluoridų turinčia pasta,  3–6 metų amžiaus vaikams – su 1000 ppm, o vyresniems kaip 6 metų amžiaus vaikams rekomenduojama dantų pasta, turinti 1450 ppm fluoridų.

 

Kasdieninė priežiūra

Dar neišdygus mažylio dantukams, rekomenduojama valyti ir masažuoti dantenas tam, kad pieniniai dantys dygtų švarioje aplinkoje. Pasirodžius pirmajam dantukui, apnašos valomos sudrėkintos marlės gabalėliu. Vaikams iki 6–7 metų dantis turi valyti tėvai, vėliau burnos higienos jie gali imtis patys, bet su suaugusiųjų pagalba bei priežiūra. Dantys turi būti valomi du kartus per dieną – ryte ir vakare, po 2–3 minutes. Vidiniai dantų paviršiai valomi šluojamaisiais judesiais, išoriniai – sukamaisiais, o apnašos nuo kramtomųjų paviršių šalinamos šepetėliu judant pirmyn ir atgal.

 

Pažintis su odontologu

Remiantis Lietuvoje atliktais tyrimais, beveik trečdalis 4–6 metų amžiaus vaikų nėra buvę pas odontologą, o daugiau kaip pusė tėvų vaikus pas odontologą veda tik prasidėjus dantų skausmams. Vos 2,5 proc. tėvų su savo atžalomis pas odontologą apsilanko išdygus pirmiesiems dantukams.

Pirmasis vaiko vizitas pas odontologą turi būti išdygus pirmajam dantukui, apie 8 jo gyvenimo mėnesį. Vėliau vykti pas odontologą rekomenduojama ne rečiau nei kas pusmetį.

Sveikesnė mityba

Siekiant išsaugoti vaikų dantis sveikus, reikia mažinti saldžių produktų vartojimą, ypač vengti saldžių užkandžių, juos keisti į riešutus, vaisius bei žalias daržoves. Pavalgius saldžiai, patariama burną išskalauti vandeniu.

 

 

 KONKURSO "JUDRIAUSIAS DARŽELIS" UŽDARYMAS L/D ALKSNIUKAS, ŽIEMOS PRAMOGOS IR TAIP PAT SUŽAISTOS LEDO RITULIO RUNGTYNĖS.

sveika mokykla logotipas 25 m

2019-01-10

 

49619236 286053168778516 6361149918916116480 n49645552 595015790919805 2732557673747709952 n49716158 2250162155307763 7669333752538988544 n49730783 520555625095330 4541464471368892416 n49793786 1366340926839384 8842648925803380736 n49897495 412226602856144 5232674547819347968 n50010186 391687828256763 4108174525437313024 n

                  LIETUVIŠKOS DARŽOVĖS

Burokėlis įgauna antrąjį kvėpavimą lietuvių virtuvėje. Maistui naudojama visa daržovė – nuvalytas šakniavaisis, lapų kotai (lapkočiai) ir patys lapai.  Maistui vartojami virti, marinuoti ir džiovinti, jauni lapai vartojami švieži, taip pat spaudžiamos burokėlių sultys, kurios naudojamos ir kaip natūralūs maistiniai dažai. Dabar ypatingai populiarūs patiekalai yra burokėlių karpačio (it. carpaccio) ir salotos su šviežiais burokėlių lapais. Šie patiekalai siūlomi net pačiuose madingiausiuose restoranuose. Šakniavaisiuose randama iki 16 procentų angliavandenių, iki 3 procentų baltymų, citrinų ir obuolių rūgšties, pektinų, celiuliozės, vitaminų (ypatingai B grupės, vitamino C), mineralinių medžiagų (kalcio, kalio, natrio, magnio, geležies, fosforo). Burokėlių lapai turi daugiau vitamino C, nei šakniavaisis. Burokėliai turi ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Jie tinkami mažakraujystės, skorbuto,  vidurių užkietėjimo profilaktikai.

Kopūstas Maistui naudojama iš kopūsto lapų sudaryta kopūsto gūžė. Ji gali būti naudojama šviežia, virta, žiemai kopūstai konservuojami arba rauginami. Iš jų gaminamos salotos, sriubos, balandėliai, įvairūs garnyrai. Ypatingai skanios smulkiai tarkuotų kopūstų salotos, pagardintos morkomis ir augaliniu aliejumi. Kopūstai dažnai vartojami kaip dietinis maistas, 100 g jų lapų yra apie 25 kcal. Šviežiuose kopūstuose gausu vitaminų (ypatingai vitamino C, B grupės vitaminų, vitamino K), antioksidantų, mineralinių medžiagų (kalcio, kalio, magnio) ir sklandžiam virškinimui svarbios ląstelienos. Kopūstai gali padėti atsikratyti papildomų kilogramų, gydyti virškinamojo trakto ligas, stabdyti senėjimo procesus, papildyti organizmą vitaminų ir svarbių mineralų atsargomis.

Morka Maistui vartojamos šviežios, virtos, keptos, troškintos, džiovintos, konservuotos, spaudžiamos jų sultys. Tai viena plačiausiai virtuvėje vartojamų daržovių: gaminamos salotos, troškiniai, sriubos, netgi pyragai, saldumynai ar morkų traškučiai. 100 g morkų yra tik 34 kcal. Morkose gausu karotino ir provitamino A, kurie svarbūs organizmui pasigaminant vitaminą A. Gausu B grupės vitaminų, C vitamino, virškinimo procesui svarbios ląstelienos, mineralinių medžiagų, antioksidantų. Kad atsiskleistų geriausios morkų savybės, verta morkų salotas gardinti augaliniais aliejais ar grietine. Morkų vartojimas naudingas stiprinant imunitetą. Rekomenduojama daug morkų vartoti augančiam organizmui, mažakraujystės ir virškinimo sutrikimų profilaktikai, organizmo valymui, sergant infekcinėmis ligomis.

 

 

Ekologiškas maistas – kaip jį atpažinti?

            vegetables 752153 1920           

MES ESAME, TAI KĄ VALGOME.

Ekologiški maisto produktai turi būti pagaminti arba susiję su ekologine gamyba. Tai sertifikuoti maisto produktai (jų kilmės ir sudėties informacija turi būti patvirtinta po išsamios tam tikrų įstaigų kontrolės). Visi auginimo, gamybos ir platinimo etapai labai kruopščiai stebimi. Ekologiškam maistui priskiriami perdirbti ir neperdirbti žemės ūkio produktai bei kiti maistui skirti produktai, pavyzdžiui, mielės. Jeigu maisto produktas nebuvo pagamintas pasitelkiant ekologinės gamybos būdą, jis negali būti priskiriamas ekologiškai produkcijai. Pavyzdžiui, produkto daiginimui buvo pasirinktos ekologiškos sėklos, tačiau auginimo metu buvo naudojami chemikalai kenkėjų naikinimui – tokie maisto produktai jau negali gauti ekologiško maisto sertifikato. 

Jeigu maisto produktas sertifikuojančios įstaigos buvo pripažintas ekologišku, ant jo pakuotės būtina nurodyti specialių Europos Sąjungoje pripažintą ekologinės gamybos logotipą (iš dvylikos baltų žvaigždučių sudarytas lapelis, esantis šviesiai žalios spalvos fone). Prie pat šio logotipo nurodomas ir sertifikavusios įstaigos kodas, pavyzdžiui, LT-EKO-001. Pavyzdžiui, Lietuvoje šią kokybės patikrinimo funkciją atlieka viena įstaiga ir jai suteiktas būtent aukščiau minėtas kodas. Po šiuo kontrolės įstaigos kodu nurodoma informacija, susijusi su maisto produkto žaliavos kilme. Pateikiama nuoroda į vietą, kurioje ūkiškai užaugintos maisto produkto sudedamosios dalys. Šalia Europos Sąjungos ekologinės gamybos logotipo galima naudoti ir nacionalinį ekologiškos gamybos logotipą „Ekologinis žemės ūkis“. Pavadinimai arba pavadinimų junginiai su „bio“ ir „eko“ bei kitomis panašiomis užuominomis į produkto natūralumą įgauna prasmę tik tada, kai ekologiški maisto produktai paženklinti pagal Europos Sąjungoje ir Lietuvoje galiojančius ekologinių produktų ženklinimo teisės aktus.  Maisto produktų pakuotės yra ypatingai spalvingos ir traukiančios akį. Kuo jos ryškesnės, tuo daugiau tikimybės, kad pirkėjas į jas atkreips dėmesį ir išsirinks būtent tą prekę iš gausybės kitų panašių prekių. Labai dažnai naudojami įvairūs šūkiai ir užrašai, kuriais bandoma suklaidinti vartotoją, pavyzdžiui „be jokių E“, „be hormonų“, „natūralus“, ar „pagamintas tik iš natūralių sudedamųjų dalių“, „genetiškai nemodifikuotas“, „be maisto priedų“. Tokia informacija jokiais būdais nepatvirtina, kad maisto produktas priskiriamas ekologiškai produkcijai. Būtina išsamiai įvertinti maisto produktų etiketes tam, kad vartotojas įsitikintų, kad tai tikrai ekologiški gaminiai. Mat gali pasitaikyti atvejų, kai labai panašiais logotipais ženklinami neekologiški produktai, pateikiama klaidinanti reklama arba parduotuvių lentynose sukuriami „ekologiško“ maisto skyriai, kuriuose nėra jokio patvirtinto ekologiško maisto. Reikėtų nepamiršti atidžiai peržiūrėti visą maisto produkto etiketės informaciją: kur maisto produktas pagamintas, kokia tiksli jo sudėtis. Dažnai stengiamasi ryškesnėmis ir didelėmis raidėmis nukreipti vartotojo dėmesį – žalia spalva parašytas žodis „natūralus“ tarsi užmaskuoja mažomis raidėmis sudėtyje paminėtą natrio nitritą ar kitus sveikatai pavojingus konservantus.

Taigi pirmiausiai patariama būti sąmoningam vartotojui ir nepamiršti, kad kiekvienas atsakingas už tai, kuo jis maitinasi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VAIKŲ ĮGŪDŽIAI VIRTUVĖJE

48403415 2273566036259229 5987468522710630400 n

 

 MANKŠTA "NEBŪK KREIVAS", DARBUOTOJAMS

sveika mokykla logotipas 25 m

47150929 1010038915846837 4664849879531520000 n

47447964 316508582280843 4294611552448806912 n

 

 

                     

GERBIAMIEJI,

Informuojame, kad 2018 m. gruodžio 5 d. Mokyklų pripažinimo sveikatą stiprinančiomis mokyklomis komisija (toliau–Komisija) įvertino Jūsų sveikatos stiprinimo programą ir priėmė sprendimą pripažinti Jūsų mokyklą sveikatą stiprinančia mokykla.

sveika mokykla logotipas 25 m

 SPALIO 16D. L/D ALKSNIUKE PAMINĖTA   

PASAULINĖ MAISTO DIENA

 VAIKAI BUVO VAIŠINAMI AVIŽINIAIS SAUSAINIAIS

44110955 243194669695361 6103029595676606464 n44132158 555394931568105 2005845144225447936 n

44153216 2147106171968120 8499227356609642496 n44250835 309632552956698 5644697349004460032 n

Rugsėjo 1 d. įsigalioja naujos rekomendacijos dėl vaikų maitinimo organizavimo. Viena iš jų – vaikams rekomenduojama neštis sveikus užkandžius į mokyklas ar darželius (įskaitant šventes ir gimtadienius) ir vengti maisto produktų, kuriais neleidžiama prekiauti mokyklos valgykloje, bufete ar maisto pardavimo automatuose.

Tai produktai, turintys daug cukraus, sočiųjų riebalų, transriebalų, druskos, kancerogenų, kofeino, kai kurių maisto priedų, toksiškų ar kitokių vaikų sveikatai nepalankių medžiagų bei menkaverčių sudedamųjų dalių. Tyrimai, atlikti Lietuvoje rodo, kad pvz., cukraus vaikai suvartoja net 4 kartus daugiau nei rekomenduoja PSO normos. Akivaizdu, kad tokia mityba yra viena iš svarbiausių spartaus cukrinio diabeto, nutukimo ir kitų ligų plitimo šalyje priežasčių. Saugant vaikų sveikatą svarbu mažinti kai kurių nepageidaujamų medžiagų kiekius maisto produktuose. Tą daro visos ES šalys, taip elgtis rekomenduoja PSO ir Europos institucijos, atsakingos už sveikatą. Tėvų ir pedagogų pareiga - ugdyti vaikus maitintis sveikiau.

Tėvų pageidavimu skelbiame nepageidaujamų produktų ugdymo įstaigoje sąrašą:

• bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;

• saldainiai; šokoladas ir šokolado gaminiai;

• valgomieji ledai;

• pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;

• kramtomoji guma;

• gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai;

• gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai);

• kisieliai;

• sultinių, padažų koncentratai;

• padažai su spirgučiais;

• šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos; rūkyta žuvis;

• konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai; strimelė (silkė), pagauta Baltijos jūroje;

• nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai;

• mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis; subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis);

• džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;

• maisto papildai;

• maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO;

• maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai;

• maisto produktai ir patiekalai, neatitinkantys Tvarkos aprašo 3‒5 prieduose nustatytų reikalavimų.

Į ugdymo įstaiga rekomenduojame neštis:

• daržovės, šakniavaisiai, vaisiai, uogos ir jų nesaldinti gaminiai;

• ankštinių, sėklų, kruopų, riešutų nesaldinti ir nesūdyti gaminiai, pusryčių dribsniai;

• pienas ir nesaldinti, neriebūs jo gaminiai (varškė, kefyras, pasukos, jogurtai ir pan.);

• kiaušiniai, nerūkyta, liesa, balta mėsa, žuvis ir jų nesūrūs gaminiai;

• nesaldūs pyragai su vaisiais, uogomis, žele ar mėsa;

• rupių, visagrūdžių miltų duona, kiti gaminiai ir kepiniai;

• geriamasis vanduo, nesaldintos žolelių arbatos, nesaldžios sultys;

• visi produktai, kurie paženklinti „Rakto skylutės“ simboliu;

Svarbu − produktų įvairovė!

Visas Vaikų maitinimo tvarkos aprašo tekstas skelbiamas čia:

https://e-tar.lt/portal/lt/legalAct/a8d14e5046e311e8ade598b2394a491d/WFTAPqyxls

 

 

            NET MONSTRAI VALOSI DANTIS!

                                                                                                  (SPALIO 4D, BORUŽĖLIŲ GRUPĖ)

43038255 304517070328205 1618132278842490880 n

43101512 170889770458702 7134571231394660352 n

 

 

Šeimos požiūris į vaiko adaptacija ugdymo įstaigoje:

adaptacijaSpartūs sociokultūriniai pokyčiai visuomenėje lemia vaikų ugdomąją aplinką šeimoje, kurią, siekiant suvokti, kaip ji veikia vaiko asmenybės ugdymąsi reikia analizuoti ir suprasti. Ypač svarbi aplinka saviugdos laikotarpiais- nuo gimimo iki jaunesnio mokyklinio amžiaus. Mat šiuo laikotarpiu besiugdanti asmenybė įgyja adaptacijos savybių, kurių kokybė priklauso nuo potyrių įvairovės. Taigi adaptavimusi darželyje tenka lemiamas vaidmuo, svarbi vaiko savijauta, kaip jis jausis naujoje aplinkoje. Adaptacijos laikotarpiu taip pat pakinta vaiko sveikata, nervų sistemos funkcijos. Staiga pakeisti įpročius, greitai adaptuotis, sudėtingas dalykas, o kai kuriems vaikams neįveikiamas uždavinys. Vadinasi šeima yra svarbiausias veiksnys vaiko raidai, jo socialiniam elgesiui bei požiūriui. Taigi šeima įtakoja nemažai kaip vaikas prisitaikys ugdymo įstaigoje.

Egzistuoja daugelis veiksnių lemiančių veiksminga vaiko adaptacija. Tėvams išleidžiantiems vaiką į ugdymo adaptacija1įstaigą natūraliai kyla probleminiai klausimai: „ar vaiku gerai rūpinsis?“, „ar jis gerai jausis?“. Norėdami suprasti adaptaciją susiduriame su problema- kaip padėti vaikui sėkmingai adaptuotis ugdymo įstaigoje?

Skirtingais vaiko raidos amžiaus tarpsniais tėvai turi užtikrinti tinkamas sąlygas sėkmingai išspręsti skirtingus raidos iškeltus uždavinius, kurių išsprendimo kokybę lemia adaptavimosi savybių įgijimo kokybę. Vaiko potyriai tiesiogiai yra susiję ir labiausiai priklausomi nuo pirminės institucijos- šeimos.

Pagrindinis tėvų leidžiančių vaikus į darželius, noras yra tai, kad darželis tenkintu jų vaikų poreikius, vaiko gerovė yra dėmesio centre. Pirmasis kontaktas su nauja aplinka turi būti orientuotas emocionaliai ir socialiai į vaiką. Pažintis su nauja įstaigą turi būti užmegzta dalyvaujant bent jau vienam iš vaiko tėvų. Adaptacija ugdymo įstaigoje yra pirmasis perėjimas tarp dviejų mokomųjų aplinkų, t.y. šeimos ir ugdymo įstaigos aplinka. Vaikai sėkmingai pritampa prie darželio, kai tėvai ir pedagogai veikia išvien- jautriai ir protingai atsižvelgdami į vaikų poreikius.

adaptacija2

    Šeimos narių asmeniniai santykiai stipriai veikia vaiko psichosocialinę raidą. Bendraudamas su šeimos nariais- vaikas susikuria santykių su kitais žmonėmis bendravimo modelius.

Įsitraukdami į ugdymo procesą tėvai gerina vaiko adaptacinius gebėjimus, skatina vaiko pasitikėjimo savimi jausmą.

Rekomendacijos tėvams:

  • Pirma pažintis su ugdymo įstaiga turi būti užmegzta bent jau dalyvaujant vienam iš tėvų. Svarbu palaikyti vaiką, būti šalia. Formuoti teigiamą nuostatą apie ugdymo įstaigą.adaptacija3
  • Adaptacijos metu svarbu sudaryti emociškai saugią, ramią vaiko aplinką bei tikslią dienotvarkę. Elgtis taip, kad vaikas nuolat jaustų tėvų rūpinimąsi, meilę ir visapusišką paramą.
  • Motyvuoti vaiką, pastebėjus net ir menkus vaiko nuopelnus, pagirti už pasiekimus. Vertinti akcentuojant, tai ką jis geba padaryti geriausiai, nes vaikų saugumo jausmą labai žeidžia jo klaidų sureikšminimas.
  • Kuo dažniau kalbėti su savo vaiku. Vaikui svarbu jausti, kad jis rūpi tėvams, kad gali pasidalinti patyrimais.
  • Vaikų negąsdinti ar kitaip nebauginti darželiu, nes tuomet formuojamas neigiamas požiūris į ugdymo įstaigą

 

 

                                               Visuomenėje nuolat kalbama apie sveiką gyvenseną, sveikatos stiprinimą, bei sveikatos problemas.Sveikatos ugdymas vaikų darželyje labai svarbi ne tik medicininė, bet ir pedagoginė problema. Ugdymo sveikataįstaiga turi sukurti sveiką fizinę ir psichosocialinę aplinką, propaguoti sveikatingumą, bendradarbiauti su šeima, rūpintis sveikatos priežiūra ir ugdymu, kartu su tėvais rinktis sveikatos ugdymo temas, nes vaikų pasaulėžiūros formavimuisi didžiulę reikšmę turi tėvų bei pedagogų požiūris į sveikos gyvensenos principus. Nuo tėvų ir pedagogų požiūrio bei keliamų reikalavimų, nuo sudarytų ugdymosi, mitybos sąlygų priklausys ar tas požiūris į sveiką gyvenimo būdą bus sėkmingai formuojamas ir taps įpročiu, ar vaikas gyvens į tai nekreipdamas dėmesio. Daugelis šiandieninių socialinių veiksnių skatina priešmokyklinio amžiaus vaikų pasyvią gyvenseną.Fizinio aktyvumo problema techninės pažangos amžiuje yra ypač aktuali. Judėjimo – fizinio aktyvumo veikloje vaikui ugdantis tobulėja stambiosios motorikos įgūdžiai ir fizinės vaiko savybės, smulkiosios motorikos įgūdžiai, akių – rankos koordinacija. Pasaulinė praktika rodo, kad priešmokykliniame amžiuje suformuoti sveikatingumo įgūdžiai yra patys efektyviausi ir ilgai išliekantys. Tarp žalingų įpročių, nesuderinamų su sveika gyvensena, yra rūkymas ir nesaikingas svaigalų vartojimas. Iš pirmo žvilgsnio rūkymas gali pasirodyti mažai svarbus darželinio amžiaus vaikams. Dauguma pedagogų ir tėvų mano, kad ikimokyklinio amžiaus tarpsniu per anksti vykdyti žalingų įpročių prevencinį darbą (Zaborskis ir kt., 2001). Tai klaidingas įsitikinimas, nes vaikų požiūris į tabako ir svaigalų vartojimą kaip tik formuojasi ankstyvojoje vaikystėje ir pirmais mokykliniais metais. Neabejotinai svarbios tėvų pažiūros: jei tėvai nusistatę prieš rūkymą, labiau tikėtina, kad nerūkys ir vaikai (Vaitkevičius, 2005). Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO, anglų kalba WHO) rekomenduoja prevenciją vykdyti ne tada, kai vaikas pamėgino rūkyti ar paragavo svaigiųjų gėrimų, o tada, kai net nežino apie tai (The Role of Health Professionals in Tabaco Control, 2005). Ikimokyklinio ugdymo įstaigoms bendradarbiaujant kartu su tėvais privaloma mokyti vaikus pažinti savo fizines ir emocines savybes, formuoti teigiamas nuostatas apie sveikatą, padėti vaikams perimti sveikos gyvensenos įgūdžius. Vaikai turi suvokti sveikatos reikšmę žmogui, patys norėtų ir aktyviai siektų tapti sveikais, svarbiausia auklėjant yra meilė ir vaikams skirtas laikas, bei energija.

sveikata1

 

 

}Vėjaraupiai

Kas tai? Kas sukelia liga? Kokie simptomai?

   
  Kas tai?
  Vėjaraupiai (lot. varicella) – tai ūminė infekcinė liga, kuriai būdingas pūslelinis odos išbėrimas bei karščiavimas. Tai viena dažniausiai pasitaikančių infekcinių ligų po gripo ir ūminių virusinių viršutinių kvėpavimo takų ligų. Vėjaraupiais daugiausia serga 5-9 metų vaikai, tačiau gali sirgti ir naujagimiai.
   
  Kas sukelia ligą?
   
  Vėjaraupius sukelia Varicella-zoster virusas, priklausantis Herpesviridae šeimai. Kadangi po infekcijos virusas lieka organizme (nugaros smegenų mazguose), nusilpus imuninei sistemai jis gali suaktyvėti ir sukelti kitą ligą - juostinę pūslelinę, herpes zoster (bėrimas pūslelėmis išilgai kurio nors nervo, kas sukelia didžiulį skausmą toje vietoje).
   
  Kokie simptomai?
   
 

ü     Sutrikęs miegas

ü     Galvos skausmas

ü     Apetito stoka

ü     Šašai

ü     Bėrimas ant veido, plaukuotos galvos dalies, liemens, rankų, kojų

ü     Karščiavimas

ü    Niežulys

ü   Pūslelės ant odos

  Persirgusiems vėjaraupiais susidaro patvarus, ilgalaikis imunitetas. Pakartotinai sergama retai (ne daugiau kaip 2 - 3 proc. atvejų).
   
  Kaip vėjaraupiai gydomi?
   
  Sergant vėjaraupiais patariama gerti daug skysčių. Vaiką reikėtų rengti lengvais, orui laidžiais drabužiais. Ligos pradžioje galima skirti priešvirusinių vaistų. Svarbiausia - higiena, gulimas režimas, skysčių balanso atstatymas. Jokiu būdu negalima kasytis bėrimų Sergantį vaiką būtina izoliuoti (neleisti į darželį, nevesti į lauką), kad neužkrėstų aplinkinių..
   
   
  Norint apsisaugoti nuo vėjaraupių, rekomenduojama pasiskiepyti

 

 

 

 

 

 

 

 

     KEISKIME MITYBOS ĮPROČIUS

  • Gaminkite įvairius sveikus maisto patiekalus namuose. Ši praktika padės jūsų vaikams išmokti pasirinkti sveikus maisto produktus. Niekada nesirinkite nesveikų produktų, pvz., traškučių, gazuotų gėrimų ir sulčių. Su maistu tiekite vandenį.
  • Kuo dažniau valgykite visa šeima kartu. Stenkitės valgymo metu maloniai kalbėtis ir dalytis įspūdžiais, o ne bartis ar ginčytis. Jeigu valgio metu kyla nemalonumų, vaikai gali mėginti valgyti greičiau, kad kuo greičiau nueitų nuo stalo. Tada jie valgymą ims sieti su stresu.
  • Vaikus įtraukite į apsipirkimo ir maisto ruošimo procesą. Ši veikla jiems leis suprasti, koks maistas yra pageidaujamas. Turėsite puikią galimybę juos mokyti tinkamos mitybos. Be to, vaikai gali labiau norėti valgyti maistą, kurį jie padėjo paruošti.

                     25530056 10210662660338240 881887495 n  

  • Užkandžiai turėtų būti kuo maistingesni.
  • Skatinkite vaikus gerti daugiau vandens. Per didelis saldintų ir gazuotų gėrimų vartojimas susijęs su padidėjusiu vaikų nutukimu.
  • Užtikrinkite, kad vaikų maistas, kurį jie valgo ne namuose, būtų subalansuotas. Pasidomėkite ugdymo įstaigos meniu.
  • Skaitykite maisto produktų etiketes ir ribokite maistą su transriebalais.    

 

                                                                                  KAIP MES LIPDĖM SVEIKUOLĮ SNIEGO SENĮ

                             (Sausio 10-11d, veiklą pristatė KVK kolegijos studentė Danielė Budrytė)

19022237 10210867951750397 893414684 n26914247 10210867952470415 692818265 n26855628 10210867951550392 575087700 n26914263 10210867951950402 219606929 n26940764 10210867951430389 98509587 n26943255 10210867951190383 1378028000 n

 

 

KIEK REIKIA SUVALGYTI VAIKUI?

Tėvams akivaizdu: kai vaikas kone visiškai nevalgo arba kai valgo per daug, tai matyti iš žandukų. Tačiau galbūt jūsų vaikas tarsi vidutinis? Kaip įvertinti, ar jis valgo pakankamai, ar daugokai? 1-3 metų vaiko mitybai apibūdinti puikiai tinka žodis – išrankumas. Natūralu, kad dvimetuko apetitas gali svyruoti ir keistis kas dieną. Mažyliai paprastai būna per daug užsiėmę, kad pavalgytų, – po kelių kąsnių jie jau sprūsta nuo stalo pažaisti. Vis dėlto daugumą valgių ir užkandžių patiekite būtent prie stalo, kad valgymas čia taptų įpročiu. Tarp pagrindinių patiekalų valgymo turi praeiti maždaug 4 val., o užkandžių galima duoti laikotarpiu tarp jų. Jei užkandis sotus, pertrauka tarp pagrindinių valgymų gali būti ilgesnė. Tai padeda vaikučiui normuoti alkį ir augti normalaus svorio. Vaikas, kuris nuolat kažką kramsnoja, niekada nesijaus alkanas ir vengs pagrindinių patiekalų, be to, greitai spruks nuo stalo, bet netrukus vėl prašys užkąsti.

           vaikas ir saldumynai 70124884            

Venkite papirkinėjimo bei įkalbinėjimo, pažadų, ką vaikas gaus, jei suvalgys dar, taip pat nejunkite filmukų. Taip, trumpalaikė nauda bus – jis išties praris truputį mėsos su pomidoru, bet taip elgdamiesi jį išmokysite suvalgyti daugiau, nei norisi, ir galiausiai tai virs persivalgymu. Be to, iškreipsite maisto suvokimą – jei mažieji daržoves valgys kaip „fui“ maistą, kad gautų skanaus „niam“ maisto, jie niekad jų taip ir nepamėgs.

4-6 metų vaikučiai tampa savarankiškesni ir reikia atkreipti dėmesį į kitus dalykus. Anksčiau tiksliai žinojote, ko ir kiek vaikas suvalgė, o dabar viskas pasikeitė: tokio amžiaus vaikai mažiausiai 40 proc. kalorijų suvartoja ne namuose, bet darželyje ar pas draugus. Jūsų užduotis – stengtis, kad tas maistas būtų kuo sveikesnis. Pirma – rūpinkitės tuo, kas jo užkandžių dėžutėje, ir domėkitės darželio valgiaraščiu. Atėję galėtumėte pastebėti, kiek vaikas suvalgo ar galbūt kodėl nevalgo, padėti jam kartu su auklėtojomis įveikti kylančius sunkumus (vien jūsų buvimas gali teigiamai paveikti). Tėvai turėti rūpintis maitinimo režimu bei patiekalų vertingumu, o jų kiekius derėtų reguliuoti mažiesiems. Juk vaikas vieną dieną gali suvalgyti dvi kažkurio patiekalo porcijas, o kitą dieną to paties patiekalo vos kelius kąsnelius tenuryti. Jei jis guvus, linksmas, atrodo sveikai ir valgo pagal režimą, negaudamas saldumynų ir sulčių tarp valgymų, viskas bus gerai.

 

 

                            MANDALŲ SPALVINIMAS (2018-01-30)

Mandala- yra apskritimo arba kvadrato formos geometrinė kompozicija, simboliškai vaizduojanti tam tikrą dvasinę arba psichologinę tvarką.

VAIKAI BUVO SUPAŽINDINTI SU MANDALŲ RAŠTAIS, KALBAMA APIE TAI KAIP JIE JAUČIASI, KAS DŽIUGINA, LINKSMINA. KAS JUOS NURAMINA, KAI NĖRA NUOTAIKOS. VAIKAMS BUVO PASIŪLYTA NUSPALVINTI NEDIDELĮ PAVEIKSLIUKĄ (MANDALĄ). ŠIUO UŽSIĖMIMO METU BUVO STEBIMA KAIP VAIKAI GEBA SUKONCENTRUOTI DĖMESĮ, KOKIE JAUSMAI KYLA.

20180130 102450220180130 1025303

20180130 103655520180130 1043237

 

 

                                  SNIEGO MŪŠIS 2018-02-07

         VAIKAMS IŠTIES SVARBU KUO DAUGIAU JUDĖTI, BŪTI LAUKE, PAKVĖPUOTI GRYNU ORU. TODĖL NUSPRENDĖME PAJUDĖTI LAUKE IR TUO PAČIU PASIDŽIAUGTI SNIEGU.

20180207 1104265

20180207 1104383

20180207 1104404

20180207 1104498

 

 

 

UŽKANDŽIAVIMO    Pagrindai:

          Vanduo yra būtinas! Visgi gerti rekomenduojama 30 minučių prieš ar po valgio, kad nepersipildytų vaiko skrandukas.

            Geriausi užkandžiai yra tie, kuriuose yra mažai cukraus, riebalų ir druskos.

            Visada verta savęs paklausti – kokių vertingų maistinių medžiagų šis produktas suteiks mano vaikui?

Įtraukite vaiką į maisto gamybos procesą!

            Taip lengviau supažindinsite vaiką su sveikais užkandžiais

            Vaikai mieliau ragaus naujų produktų, jei patys juos gamins

            Turiningai praleisite laiką kartu

 

 

                                             SVEIKOS PĖDUTĖS- LAIMINGAS VAIKAS :)

28795714 10211234178425835 2770935925251768320 o28870100 10211234178545838 4098311777287143424 o

29026338 10211234178225830 4987411398158974976 o

 

 

 

 

 

 

 

               SVEIKAS RUDENĖLI

                                                 2018-09-10

41621954 2246693795610347 6876332319813140480 n41701030 2096288173919272 6275569156490264576 n41617454 396468044218544 6116293631507693568 n

 

 

 

 

 

 

 

 

AROMATERAPIJA

aromaterapijaKiekviena mama nori būti pati geriausia savo vaikui. Šis noras skatina nuolatos domėtis ne tik mus supančia aplinka, bet ir imunitetu, ligomis bei sveikatos gerinimu. Neretai mamos savo žiniomis gali nustebinti netgi pačius gydytojus. Jos nuolatos ieško informacijos, gilinasi, tobulina žinias bei ieško kuo natūraliausių sveikatos stiprinimo, ligų ir alergijos prevencijos būdų.

Aromaterapija – alternatyviosios medicinos kryptis, kuomet gydoma eteriniais aliejais ir kitomis aromatinėmis medžiagomis. Žodis aromaterapija yra sudarytas iš dviejų dalių – aromatas ir terapija. Kitaip sakant tai yra gydymas kvapais, o dažniausiai eteriniais aliejais.

Aromaterapija naudinga visiems: nuo pačio mažiausio iki pačio seniausio. O svarbiausia, kad ją galima naudoti kaip prevencinę priemonę – siekiant išlikti sveikais ir laimingais.

Kūdikiams iki 6 mėnesių ar net 1-erių metų galima apsieiti vien tik su levandų eteriniu aliejumi, kitų geriau net nenaudoti arba labai gerai išsiaiškinti apie jų poveikį, nes kai kurie eteriniai aliejai netinka vaikams iki 6 ar net 10 metų. Pavyzdžiui daugelio pamėgtas eukaliptų eterinis aliejus turi labai daug porūšių ir tikrai ne visi jie tinka vaikams. Mamoms patariama užsiimti aromaterapija atsargiai ir visada pasikonsultuoti su tai išmanančiais specialistais.

Aromaterapijoje visada galioja taisyklė – mažiau yra daugiau. Tai yra, geriau lašinti mažiau aliejaus, nei per daug.

Garindami eterinius aliejus, galime išvalyti patalpų orą ir taip žiemą ir pavasarį apsisaugoti nuo daugelio virusinių ligų. Jei kankina nemiga, tam tikrų eterinių aliejų kvapai padeda mums ją įveikti. Yra kvapų, kurie kelia nuotaiką ir padeda įveikti depresiją.

Yra daug eterinių aliejų panaudojimo būdų. Pirmiausia grynus eterinius aliejus galima naudoti tik levandų ir arbatmedžių, kitus būtina skiesti. Populiariausias naudojimas – juos garinant aromaterapija1specialiose aromaterapinėse lempose. Taip išvalomas patalpų oras. Neturint tokios lempos, galima užlašinti kelis lašus aliejaus ant šlapio rankšluosčio ar nosinaitės ir jį padžiauti ant radiatoriaus šildymo sezono metu. Galima pasigaminti ir purškiamus namų gaiviklius, taip pat purškalus, atbaidančius įvairius vabzdžius. Lašinant eterinius aliejus į vonią, reikėtų juos pirmiau užlašinti ant druskos ar įlašinti į pieną, nes eteriniai aliejai vandenyje netirpsta. Geriausia rinktis ekologiškus eterinius aliejus, pirkti specializuotose parduotuvėse.

Ant buteliuko turi būti nurodytas lotyniškas eterinio aliejaus pavadinimas, nes kad ir to paties eukalipto eterinio aliejaus gali būti daugybė porūšių, kuriuos apibūdinti galima tik tiksliu lotynišku pavadinimu.